Ne oldu da S-400 konusunda ABD’nin peşine düştük?

Murat Yetkin, Yetkin Report

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li muhatabı Antony Blinken’ın (sağda) kendisini aramasını bekliyor. (Fotoğraf: Twitter/Blinken)

ABD ile ilişkilerin tam gaz duvara doğru gitmekte olduğunu sonunda Beştepe de kabul etmiş görünüyor. Joe Biden döneminde işlerin Donald Trump’ın karakucak diplomasi yöntemiyle geçiştirilemeyeceğini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da sonunda anlamış bulunuyor. Ne oldu da S-400 konusunda “Yeter ki konuşalım” diye ABD’nin peşine düşmeye başladık?

Bunu da nereden mi çıkarıyorum? Bunu Erdoğan’ın sözcüsü ve aynı zamanda Güvenlik ve Dış Politikalar Danışmanı İbrahim Kalın’ın sözlerinden anlıyoruz. Kalın, son olarak CNN International’e verdiği mülakatta Türkiye’nin “Patriot ya da herhangi bir Avrupa sistemi almaya” hazır olduğunu söyledi. Birkaç gün önce de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bir grup gazeteciye S-400 konusunda Yunanistan’ın S-300’lere yaptığına benzer bir formülü tartışmaya hazır olduğumuzu duyurmuştu. Bu durum tabii daha birkaç hafta öncesine dek geçerli, S-400 konusunda burundan kıl aldırmama, hatta Erdoğan’ın Rusya’dan yeni parti S-400 de alınacağı beyanıyla çelişiyor.

Üstelik bütün bu “Yeter ki görüşelim” işaretlerine ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price “Bizim tutumumuz değişmedi” yanıtı verdi.

Kapı neredeyse duvar. Ondan olmasın?

Erdoğan yönetimi “S-400’leri de konuşuruz, yeter ki görüşelim” diyor çünkü görüşme sıkıntısı giderek büyüyor.

Erdoğan’ın Biden’a tebrik mesajına bu yazının yazıldığı 11 Şubat saat 11.00 itibarıyla henüz karşılık gelmiş değil. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hâlâ muhatabı Antony Blinken’ın aramasını bekliyor. Blinken’ın yakında arayacağı yolunda, sözcüsünün 10 Şubat’taki beyanı dahi Ankara’da yürekleri kıpırdattı. Savunma Bakanı Akar muhatabı Lloyd Austin ile CENTCOM komutanı iken muhtemelen sık görüşüyordu; bu yazının yazıldığı saate dek bakan sıfatıyla görüştüklerine dair bir açıklama yapılmadı. Şu anda dek yeni ABD yönetimiyle resmen temas kuran tek kişi, Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüşen İbrahim Kalın. Yani tek temas, bu yazının yazıldığı saate dek başkanlar ya da bakanlar değil, danışmanlar düzeyinde kurulmuş bulunuyor. Bunda mutlaka Batı dünyasında Kalın’ın sakin sakin konuşulacak bilgili bir üst bürokrat olarak verdiği olumlu izlenimin de payı var.

Yazının devamı için tıklayınız...

Düşünce Kuruluşları
Güne Bakış: Naci Koru ile Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi
Takvim
Mart 2024
PSÇPCCP
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031